به گزارش مفدا، سومین نشست مطبوعاتی مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس با فعالان نشریات دانشجویی سراسر کشور روز سه شنبه ۲۱ اسفندماه با حضور بیش از ۱۵۰ فعال دانشجویی در باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران برگزار شد. در این نشست فعالان نشریات دانشجویی در حضور مسئولان به بیان مشکلات، دغدغه ها ومطالبات خود در حوزه نشریات دانشگاهی پرداختند.
این نشست با حضور چهرههای مختلف از جمله دکتر علی اکبر گرجی معاون ارتباطات و پیگیری اجرای قانون اساسی ریاست جمهوری، دکتر محمدرضا فراهانی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، دکتر غلامرضا غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، دکتر محمد رضا عارف رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، دکترسرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران و برخی از مسئولان دیگر با بیش از ۱۵۰ فعال نشریات دانشجویی از دانشگاههای مختلف کشور امروز در باغ نگارستان دانشگاه تهران برگزار شد.
در این نشست یک روزه که در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد، ابتدا مسئولان فرهنگی دو وزارت خانه علوم و بهداشت به بیان سیاستها و اقدامات این وزارت خانه در عرصه فعالیت نشریات دانشجویی پرداختند و در ادامه تعدادی از مدیران مسئول نشریات دانشجویی و فعالان این حوزه نظرات، مطالبات، انتقادات و محدودیتهای این حوزه را بیان کردند و مسئولان نیز به پرسشهای آنها پاسخ دادند.
در ابتدای این نشست دکتر محمد رضا غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم گفت: حوزه نشریات حوزه بسیار سیال و متغیری است آن هم در جامعهای که ما با تغییرات فزایندهای مواجه هستیم.
وی خاطرنشان کرد: هیچ کس نمیتواند سهم و نقش موثری را که مجموعه رسانه ونشریات و دیگر عرصههای مرتبط با آن در توسعه جامعه دارد کتمان کند و سهم و نقش نشریات دانشجویی یک نقش بسیار تاثیرگذار است.
غفاری با بیان اینکه حدود ۳۲۰۰ نشریه فعال دانشگاهی در حوزه وزارت علوم داریم که این رقم یک رقم قابل توجه و قابل ملاحظه است، اظهار کرد: حوزه نشریات بیانگر صلاحیت و ذائقههای مجموعههای دانشجویان است و اگر محققی خواسته باشد تحولات اجتماعی و سیاسی دانشگاه را تحلیل کند یکی از بهترین محلها برای اینکار نشریات دانشجویی است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تاکید کرد: هدف از برگزاری این نشست این است که ما با دغدغه و مشکلات فعالان نشریات دانشجویی در حوزه نشریات آشنا شویم و در راستای رفع آن اقدام کنیم.
در ادامه این نشست دکتر علی اکبر گرجی معاون پیگیری اجرای قانون اساسی معاونت حقوقی ریاست جمهوری گفت: آزادی اندیشه و آزادی بیان در دانشگاهها و فضاهای علمی به مثابه خونی است که در پیکره یک موجود زنده جریان مییابد
وی افزود: نشریات و رسانههای دانشجویی ابزارهای این آزادی اندیشه و بیان هستند از این رو هر گونه آسیبی که به آزادی بیان نشریات دانشگاهی و به خصوص نشریات دانشجویی وارد شود به گمان من به مثابه پنجه کشیدن در چهره علم و آزادی بیان و آزادی اندیشه است.
گرجی اظهار کرد: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به رغم همه انتقاداتی که ما از منظر حقوق اساسی و دیگر منظرها داریم، در اصول مختلف خود از جمله اصل ۲۴، آزادی نشریات و مطبوعات و آزادی رسانهای را به رسمیت شناخته است و به این معنا ما از لحاظ شناسایی حق بر آزادی بیان و حق بر آزادی مطبوعات و نشریات در قانون اساسی مانع جدی نداریم گرچه در عمل و هنگامی که پای قانونگذاری عادی به میان میآید ما با هزاران مشکل در این زمینه روبرو میشویم.
همچنین در ادامه، دکتر محمد رضا فراهانی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت گفت: فضای خوبی در حوزه مطبوعات چه در کشور و چه در نشریات دانشگاهی نداریم.
وی اظهار کرد: در طول این پنجسال گذشته فضاهایی در کشور ایجاد شده که نشریات جدید پا به عرصه ظهور میگذارند و اندیشههای صاحبان قلم در قالب این نشریات به نوعی منتشر میشوند، اما گرفتاریهایی هم داشتیم. هر موقع که احساس میکردیم که فضا دارد بهتر میشود فشارهای خارج دانشگاه مانع کار میشد و بعضا اگر توجه به این فشارها هم نمیشده مداخلاتی از خارج دانشگاه داشتهایم و با مسئولان دانشگاهی برخورد ناشایستی میشده است. معنی و مفهوم آن این است که فرهنگی که ما در حوزه نشریات دانشگاهی داریم، کارآمد نیست.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت اظهار کرد: در یک فضای نامناسب کار کردهایم و به نظر میرسد مثل همه حوزههای دیگر برای آنکه به فضای مطلوب برسیم باید تلاش کنیم و شاید باید به نوعی مبارزه کنیم تا نتایج بهتری حاصل شود.
فراهانی افزود: ما در کشوری زندگی میکنیم که چندین هزار سال سابقه استبدادی و شاهنشاهی داشته است و شاید این استبداد و استبدادزدگی در واقع در همه ما ایرانیان ژنی شده است.
وی گفت: موقعی که ما فرصتی دستمان میآید و بر صندلی قدرت مینشینیم خیلی نمیتوانیم با مخاطبان خود یک رابطه دموکراتیک برقرار کنیم. در خانوادهها هم اگر نگاه کنید مرد سالاری و زنسالاری و فرزند سالاری داریم و کمتر در خانوادهای میتوانیم موردی پیدا کنیم که مجموعه خانواده دموکرات باشند و اندیشه و آیین مدارا بلد باشند و باهم زندگی را اداره کنند، آسیبهای اجتماعی که به وفور در خانوادهها دیده میشود، موید این مساله است.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: در صد سال اخیر بعد از مشروطه که به دنبال آرمانهای ارزشمندی مثل آزادی بودیم، همیشه احساس میکردیم در ساخت قدرت باید تغییراتی ایجاد شود که ما به آن آرمانهایی که مدنظرمان است، برسیم، اما من چندین سال است ک به این نتیجه رسیدهام که در بطن نهادهای اجتماعی باید کار کنیم و این روحیه در بطن نهادهای اجتماعی به وجود بیاید.
فراهانی تاکید کرد: اگر همه آحاد مردم ایران دموکرات بودند، امکان حکومت استبدادی بر آنها در هیچ زمانی نبود و نخواهد بود و این برمیگردد به نوع خصلت و فرهنگمان و من احساس میکنم که باید کارهای عمیقتری کنیم و شاید این صد و اندی سال کافی نبوده وتلاشهایمان برای آنکه به آن اهداف و آرمانهایی که ملت ایران داشتهاند برسیم، حتما باید سعی کنیم از خودمان شروع کنیم.
وی افزود: فضایی که در حوزه نشریات دانشگاهها داریم، مشخص است که کارآمد نیست و ما و شما در یک فضای نامناسب کار کردیم و به نظر میرسد مثل دیگر حوزههای دیگر برای آن که به فضای مطلوب برسیم، باید تلاش و به نوعی مبارزه کنیم که نتایج بهتری حاصل شود.
آخرین سخنران نوبت صبح در سومین نشست مطبوعاتی مسئولان دولتی ونمایندگان مجلس با فعالان نشریات دانشگاهی مهندس هادی عسگری مدیر کل فرهنگی اجتماعی وزارت علوم بود.
عسگری در این جلسه گفت: ایدهای که ما در معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم دنبال میکنیم، ایده دانشگاه موثر و دانشگاه اجتماعی است.
وی گفت: بخش عمدهای از تحول و گفتمانسازی دانشگاه اجتماعی بر عهده جمعیت دانشجویی و فعال کشور است. دانشگاه اجتماعی دانشگاهی است که گفت وگو محور و اهل نقد و نقد در آن به عنوان یک محور میباشد و مسائل پیرامونی خود را رصد میکند و برای مشکلات راه حل ارائه میدهد و سعی میکند با جلب مشارکت بیشتر و قانونمندی فعالیتها، مسائل را حل کند.
مدیرکل فرهنگی اجتماعی وزارت علوم افزود: خوشبختانه در حوزه نشریات وزارت علوم با کمک همکارانمان، در سطح دانشگاهها توانستهایم علیرغم کاستیهای موجود اتفاقات خوبی رقم بزنیم.
عسگری خاطرنشان کرد: امسال توانستهایم سامانه جامع نشریات دانشجویی را ایجاد کنیم که یکی از ابزارهای موثر اعمال حاکمیت برای جلوگیری از سلیقهای برخورد کردن در حوزه نشریات دانشجویی است. امسال جشنواره تیتر یازده را با کمک وزارت بهداشت و معاون فرهنگی و دانشجویی این وزارتخانه پیگیری کردهایم که از طریق سایت و کانالهای مربوطه اطلاعرسانی دقیقی میشود.
همچنین در نوبت عصر، دکتر محمد رضا عارف رئیس کمیسیون آموزش مجلس و رئیس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در جمع فعالان نشریات دانشگاهی گفت: وظیفه اصلی دانشگاه آموزش و پژوهش است اما یک وظیفه مهمتر و در حد وظیفه اصلی برای دانشگاه متصور است و آن حضور دانشگاه در تحولات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی کشور است.
وی گفت: شاید رویداد مهم در کشور سراغ نداشته باشید که دانشگاه نقش کلیدی و محوری در آن نداشته باشد و خوشبختانه دانشگاه در خیلی از رویدادها و وقایع مختلف کشور نقش کلیدی و تاثیرگذار داشته است و دانشگاه در خیلی از رویدادها پیشتاز بوده است.
عارف اظهار کرد: اگر حوادث منتهی به ۲۲ بهمن را مرور کنیم نقش بیبدیل دانشگاه در دهههای ۴۰ و ۵۰ را میبینید و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، دانشجو و دانشگاه همواره در صحنههای مختلف از جمله در عرصه سازندگی و کمک به مناطق محروم حضوری تاثیرگذار داشته است.نقش محوری جوانان و دانشجویان کشور در طی سالهای اخیر در عرصه هشت سال دفاع مقدس انکار ناپذیر بوده است که این مساله مایه خرسندی است.
رئیس کمیسیون آموزش مجلس گفت: مسئولیت اجتماعی ونقش آفرینی اجتماعی و فرهنگی را بخشی از وظایف ذاتی دانشگاه تلقی می کنیم و این یک اصل پذیرفته شده است.
وی اظهار کرد: به گفته امام راحل دانشگاه کارخانه آدمسازی است و ما نباید و نمیتوانیم جوان را در دانشگاه یک بعدی تربیت کنیم ونباید فقط دغدغهمان آموزش باشد و در کنار آن باید جوانان را برای پذیرفتن مسئولیت و توسعه کشور ساخته و پرداخته کنیم. در مقاطعی که تشکلهای دانشجویی، میدان بیشتری پیدا کردهاند یا دانشجو با انگیزه بیشتری وارد عرصههای مختلف شده است، نتایج ارزشمندش را در همه صحنهها دیدهایم.
عارف گفت: هر جا دانشجو توانست نقش آفرینی بیشتری کند ، ما نتیجه بهتری گرفتیم. یکی از بخش های مهم بخش فرهنگی است که دانشجو از یک فضای کلاسیک دبیرستان به یک فضای جدید وخیلی متفاوت ورود پیدا می کند که باید برای مسئولیت پذیری آماده شود. در بخش فرهنگی در سطح دانشگاهها، یکی از مهمترین اقدامات، کار نشریات دانشگاهی و رسانه ای و مطبوعات است که مشکلات خودش را دارد و شما فعالان نشریات دانشگاهی رسالت خطیری برعهده دارید چرا که باید نشریهای را که منتشر میکنید مطابق با دیدگاهها و سلایق مختلف باشد و از این جهت کار شما فعالان نشریات دانشگاهی در سطح دانشگاهها کاری سنگین و سخت است.
وی اظهار کرد: داشتن حس مسئولیت پذیری باید در میان شما دانشجویان و فعالان نشریات دانشجویی بیش از پیش باشد. هر وقت دانشجویان در عرصه کاری خود حس مسئولیتپذیری قویتری داشتند نتیجه و بازدهی کار بهتر شده است. یک دانشجو باید در راستای فعالیت خود درک درستی نسبت به شرایط زمانی داشته باشد. جوانان و دانشجویان ما باید درمسیر فعالیت خود بخصوص در فعالیت رسانهای، پرانرژی بوده و روحیه مطالبه گری داشته باشند.
فعالان نشریات دانشگاهی حاضر در این نشست که جهت ارایه سئوال ثبت نام کرده بودند، در دو نوبت صبح و عصر و بعد از سخنرانی مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس،به بیان مشکلات، دغدغه ها ومطالبات صنفی خود در حوزه نشریات پرداختند.
مشکلات و مسائلی مثل توقیف نشریات دانشجویی، عدم توجه به نماینده دانشجویان در حوزه نشریات دانشجویی در وزارت علوم، عدم حمایت از حقوق دانشجویان، دخالت نهادهای بیرون از دانشگاه برای محدود کردن فعالیتهای دانشجویی، عدم مجوز صدور اتحادیه تادا، بی توجهی به قانون اساسی در برابری قومیتها، عدم الزام دانشگاهها به قوانین در حوزه نشریات و تشکلهای دانشجویی به دلیل تأثیر متعدد از آئین نامهها و بی توجهی نمایندگی رهبری در دانشگاهها برای ملاقات با دانشجویان و اختلاف بودجه معاونت فرهنگی وزارت بهداشت و علوم مهمترین نگرانیها و انتقادات فعالان نشریات دانشجویی در سومین نشست مطبوعاتی مسؤولان با فعالان نشریات دانشجویی کشور بود.
در ادامه این نشست مسائلی همچون برخوردهای امنیتی با نشریات دانشجویی، خط قرمز شدن زنان در نشریات دانشجویی، عدم پیگیری منشور حقوق دانشجویان، عدم حضور مسئولان در دانشگاههای شهرستان و پاسخگویی به آنها، ضعف کمیسیون عالی در مسائل دانشگاهی، احضار مسؤولان نشریات دانشجویی به کمیتههای انضباطی و برخی مسائل دیگر از دیگر موضوعاتی بود که در نشست فعالان نشریات دانشجویی با مسؤولان عنوان شد.
ارسال نظر