به گزارش مفدا مازندران، در این گردهمایی دو روزه که در مجتمع فرهنگی-آموزشی صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت در خزرآباد ساری برگزار میشود، بیش از یکصد نفر از مدیران فرهنگی و کارشناسان فعالیتهای قرآنی دانشگاههای علومپزشکی به همراه مسئولان و مدیران وزارت بهداشت و کارشناسان مرکز قرآن و عترت این وزارتخانه حضور دارند.
آغاز مراسم با طنین قرآن
مراسم با تلاوت زیبای محمدرضا حقشناس، قاری بینالمللی کشور و از اعضای خانواده بزرگ وزارت بهداشت آغاز شد و پس از آن سرود ملی کشورمان در سالن طنینانداز شد.
در گردهمایی حاضر برنامه عملیاتی ۹۵ را آسیبشناسی و برای سال ۹۶ برنامهریزی میکنیم
محمدمهدی بحرالعلوم، رییس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت در مراسم آغازین گردهمایی مدیران فرهنگی و کارشناسان فعالیتهای قرآنی دانشگاههای علوم پزشکی کشور ضمن خوشامدگویی به حاضران، اظهار کرد: این گردهمایی با دو هدف برگزار میشود که نخست بازبینی اقدامات و برنامههایی است که در سال گذشته در ستاد وزارت خانه و دانشگاههای علوم پزشکی صورت گرفته است و تلاش خواهیم کرد که نقاط ضعف و قوت این فعالیتها را بررسی کنیم.
وی افزود: هدف دیگر این گردهمایی برنامه ریزی در حوزه قرآن و عترت برای سال ۹۶ است؛ ما نیز همچون سایر بخشهای وزارت بهداشت برنامه عملیاتی پنج سالهای در حوزه قرآن و عترت تهیه و تدوین کردهایم که برش مربوط به سال ۹۵ را به دانشگاهها ابلاغ کردیم و مایلیم نقاط قوت و ضعف این برنامه را در این گردهمایی به بحث و بررسی بگذاریم.
سلامت معنوی باید بیش از پیش مورد تاکید و توجه مسئولان باشد/ قرآن بهترین منبع برای ارتقاء سلامت معنوی است
دکتر محمدرضا نیکنام، مشاور وزیر بهداشت در امور بین الملل نیز در این گردهمایی با اشاره به آیه سیام سوره فرقان گفت: نخواندن آیات نورانی کلام حق و ترجیح غیر قرآن بر قرآن از انواع بیتوجهی به کلام نورانی خداوند است؛ زمانی که قرآن کریم محور فعالیتهای روزانه و تعاملاتمان نباشد به معنای مهجور نگاه داشتن قرآن است، همچنان که تدبر و تفکر نکردن در آیات قرآن این چنین است .اینکه به آموزههای قرآنی آشنا باشیم ولی بدان عمل نکنیم و تعهدی نسبت به آنچه میدانیم نداشته باشیم نیز از بزرگترین آسیبهایی است که در این زمینه وجود دارد و این در حالی است که قرآنی که در اختیار ماست معجزه عظیم و پایدار پیامبر خاتم است.
نیکنام در ادامه با اشاره به جملهای از امام خمینی (ره) در باب اهمیت قرآن و اشاعه و ترویج معارف قرآنی در حوزه و دانشگاه گفت: امروزه قرآن کریم به واقع مورد بیتوجهی است و جز نگاه تشریفاتی به قرآن توجه جدی به این کتاب آسمانی صورت نمیگیرد؛ قرآن کریم بزرگترین گنجینه معنوی است که متاسفانه از آن غافل شدهایم؛ اگر قرآن کریم معجزه است نباید از آن کناره بگیریم و باید با معارف و مکارم این کتاب عظیم و نورانی مانوس و مالوف شویم.
نیکنام با بیان اینکه سلامت از چهار بعد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی تشکیل میشود، گفت: نوع بشر موظف است که هر چهار بعد را مورد توجه قرار دهد و برای بهبود و ارتقاء سلامتش تلاش کند؛ در این میان توجه به سلامت معنوی از جایگاه ویژهای برخوردار است به خصوص آنکه سلامت معنوی در ارتقاء کلی سلامت انسان بسیار اثرگذار و مهم است؛ جامعه پزشکی نیز به عنوان متولی سلامت جامعه برای ارتقاء سلامت خود نیز باید از این سلامت معنوی برخوردار باشد و در این راه بهترین منبع، چیزی نیست مگر قرآن کریم.
وی در پایان گفت: برنامه ریزی فعالیتهای قرآنی در دانشگاهها باید به صورت جدی و با حضور اعضاء هیات علمی صورت گیرد، زیرا این بخش از جامعه دانشگاهی نقش اساسی در آموزش و انتقال مفاهیم گوناگون روحی و جسمی را به دانشجویان عهده دارند.
اجرای ابتهال زیبا توسط کارشناس قرآنی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
مهدی محمدزاده، کارشناس فعالیتهای قرآنی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و نفر ممتاز مسابقات اوقاف در رشته ابتهال، در بخشی از گردهمایی با اجرای زیبای خود حاضران را به فیض رساند.
استفاده از آموزههای قرآنی، سلامت فردی و اجتماعی دانشجویان را تضمین میکند
دکتر بهرامعلی قنبری، مشاور علمی، پژوهشی و قائم مقام اجرایی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت سخنران دیگر روز نخست این گردهمایی در سخنان خود به بعد معنوی سلامت در میان دانشجویان پرداخت و گفت: در خط مقدم سلامت جامعه باید سلامت خود، متولیان آینده سلامت مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: کارکردن بر روی ابعاد گوناگون سلامت این قشر بسیار حائز اهمیت است چرا که این افراد متولیان سلامت جامعه خواهند بود؛ دوران دانشجویی اهمیت ویژهای دارد زیرا دانشجویان در این دوران استفاده کارامدتری از منابع انجام میدهند و بیشترین اثرگذاری بر این قشر نیز در همین دوران صورت میگیرد.
قنبری اظهار کرد: اگر انسان مبانی آموزشی خود را از کتاب قانون زندگی، یعنی قرآن کریم به دست آورد و آموزههای قرآنی را در زندگی فردی و اجتماعی خویش به کار بندد، سلامتش در ابعاد مختلف تضمین میشود.
وی در پایان با اشاره به اینکه بخش زیادی از مشکلات روحی و روانی به دلیل فاصله گرفتن افراد از آموزهها و معارف قرآنی است، گفت: دوره دانشجویی دوره خوبی برای پذیرندگی است و دانشجویان در این دوران اشتیاق بسیاری برای اثرپذیری دارند که کیفیت و نهادینه شدن این اثر به عملکرد ما به عنوان مسئولان فرهنگی و قرآنی باز میگردد.
نشست پرسش و پاسخ حاضران با مسئولان وزارت بهداشت
پس از سخنان کوتاه دکتر قنبری، مطابق سین برنامه، مدیران و کارشناسان حاضر در نشست به طرح پرسشهای فرهنگی و قرآنی پرداختند که مهمترین موارد مطرح شده، سوالاتی در خصوص نحوه حمایت وزارت بهداشت از پژوهشهای میان رشتهای قرآن و طب، نحوه ارزیابی طرح پایش برنامه عملیاتی ۹۵، چگونگی تغییر در ساختارهای فرهنگی و قرآنی دانشگاهها و... بود که قنبری، قائم مقام اجرایی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و بحرالعلوم رییس مرکز قرآن و عترت این وزارت خانه به تفصیل سوالات آنان را پاسخ گفتند.
آزادگی؛ پیشنیاز تفکر صحیح و گام برداشتن به سوی دین اصیل و ریشهدار است
در ادامه برنامههای نخستین روز گردهمایی مدیران فرهنگی و کارشناسان قرآنی، سه کارگاه با عنوان «سبک زندگی قرآنی» برگزار شد؛ حجت الاسلام والمسلمین علاءالدین اسکندری، مدرس این کارگاهها با اشاره به آیاتی از قرآن کریم، تفکر کردن را همچون قطبنمایی خواند که جهت صحیح را به ما نشان میدهد و گفت: بنابراین برای صحیح فکر کردن نیازمند آزادگی فکر هستیم و آیات قرآن نیز گواهی بر این مدعاست.
وی سپس به نقل احادیثی از پیامبر اسلام (ص) و امیرالمومنین (ع) پیرامون کاستیها و عیوب انسان پرداخت و گفت: اگر کسی عیبمان را به ما تذکر میدهد باید به دیده هدیه به آن بنگریم و نباید در این خصوص هراس و ناراحتی به خود راه دهیم زیرا انسان نامحدود و گردنههای پیش روی وی فراوان است و اگر به عیوب خویش آگاه نباشد و از دیگران نیز این عیوب را نشنود، در مسیرهای پرچالش پیش رو به مشکل بر خواهد خورد.
حجت الاسلام اسکندری سپس با طرح سوالاتی از حاضران آنان و دعوت آنان به تفکر پیرامون سوالات مطرح شده، اظهار کرد: ساختمان و شاکله معرفتی برخی افراد ضعیف است و یا به طور کلی وجود ندارد و این مساله به این دلیل اتفاق میافتد که سه نوع دین در میان انسانها وجود دارد که دو نوع آن به طور کلی دین تلقی نمیشود؛ نخستین دین، ارثی-سنتی (دستوری) است که برگرفته از عمل بدون معارف دقیق و عشق برخوردار از معارف است؛ دین دیگر، احساسی-عاطفی است و این نوع دین نیز بر احساسات صرف و خالی بنا شده است و نه احساس برگرفته از معرفت؛ اما دین اصیل و ریشه دار دارای مبادی است؛ توضیح استعدادهای انسان است که بر مبنای آن قلب منبع احساس عاطفی، عشق و نفرت است و عقل نیز کار سنجش و مقایسه را برعهده دارد و به درک خیر و خوبی میپردازد و کار فکر نیز زایاندن معلومات و کشف مجهولات است؛ تدبر نیز جمع آوری معلومات اولیه را با توجه به تمرکز و دقت برعهده دارد و در نهایت نیز ادراکات قرار دارند که از طریق حواس پنج گانه و حس حضوری به وجود میآیند.
وی در پایان به گامهای مورد نیاز برای رسیدن به دین اصیل اشاره کرد و گفت: اسلام، ایمان، تقوا، احسان، اخبات، سبقت، قرب، لقاء، رضا و رضوان گامهایی است که در این راه باید برداشته شود و البته پیش از همه این موارد حریت و آزادگی از تعلقات دنیایی قرار دارد که برای پیمودن گامهای یاد شده باید مورد توجه قرار گیرد.
مولودیخوانی کارشناس فرهنگی دانشگاه شاهد، حسن ختام روز نخست
پس از پایان کارگاههای سبک زندگی قرآنی، میثم احمدیپور، کارشناس فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی شاهد و نفر نخست پنجمین دوره جشنواره فرهنگی وزارت بهداشت به مناسبت فرا رسیدن میلاد با سعادت امام حسن عسگری (ع) به اجرای برنامه و مولودی خوانی پرداخت که با استقبال حاضران در گردهمایی همراه بود تا به اینصورت نخستین روز گردهمایی دو روزه مدیران فرهنگی و کارشناسان قرآنی وزارت بهداشت پایان یابد.
ارسال نظر