خوشبینی به این معنی نیست که باید همیشه شادباشید و این تصور که بهاجبار سعی کنید خودتان را حتی در مواقع بحرانی شاد جلوه بدهید، عمل اشتباهی است. احساسات منفی نیز مانند احساسات مثبت، بخشی طبیعی از تجربیات زندگی هستند. باید آگاه باشید سرکوب کردن برخی احساسات خاص ممکن است منجر به پریشانی عاطفی شدید شود. اگر احساسات خود را محدود نکنید، در مواجهه با اتفاقات غیرمنتظرهی آینده میتوانید سازگارتر و کُنِشگرتر ظاهر شوید. این رویکرد به شما کمک میکند در موقعیتهای پیشبینینشده خوشبین و منعطف باشید.
عامل موفقیت یا نابودی؟
در تعریف خوشبینی میتوان گفت: از آن دسته ابزارهایی است که میتواند هرکسی را به اوج موفقیت و یا نابودی برساند. برخی معتقدند که خوشبینی همان راه نجاتی است که در ناامیدیها به داد ما میرسد. مخصوصاً این روزها که بیشازپیش به آن نیاز داریم. احتمالاً جنبه مثبت خوشبینی را در قانون جذب و آموزش مثبت اندیشی دیدهاید.
باید همواره به یاد داشته باشیم خوشبینی و بدبینی همانند یک چرخه دائم حرکت میکند و اگر آنها را در تعادل نگه نداریم قطعاً موجب آسیبهای روحی و روانی زیادی میشوند.
اینکه ما انسان خوشبین یا بدبینی باشیم وابسته به علایق ماست. بنابراین میتوان گفت ماهیت خوشبینی از درون ما نشئتگرفته تا در هرلحظه احساسات و انگیزه ما را تحت تأثیر قرار دهد.
جالب است بدانید برخی فلاسفه درگذشته خوشبینی را نوعی توهم میدانستند که واقعیت موجود را پنهان میکند. به همین دلیل شخص احساس آسایش کاذب را تجربه میکند و نمیتواند آیندهای که در پیش است را بهطور صحیح پیشبینی کند تا از وقایع ناخوشایند جلوگیری نماید.
اما دیدگاه امروز ما، تحت تأثیر تغییر و تحولات اخیر قرارگرفته است و خوشبینی را یکی از عوامل موفقیت در زندگی میدانیم. در حقیقت، چه گذشته و چه حال تصور درستی از خوشبینی دارند اما اهمیت بیشتر در مدیریت احساسات است
چگونه خوشبین باشیم؟
خوشبینی بهطور طبیعی در وجود همه ما هست زیرا اگر اینگونه نبود قطعاً با هر ناامیدی کوچک و بزرگی دست به خودکشی میزدیم. به همان میزان هم بدبینی در وجودمان هست که فرایند اعتماد کردن را ایمن میکند اما این دو، فقط در صورتی منجر به رشد و پیشرفت ما میشوند که در تعادل باهم باشند.برای این کار باید:
ابتدا خودتان را بشناسید.
عوامل محرک و کنترلکننده خودتان را بشناسید.
با خودتان آشتیکنید و به صلح برسید.
تمرینات آگاهی ذهن را انجام دهید.
ذهن آگاه:
ذهن آگاهی (mindfulness) یکی از مؤلفههای کلیدی خوشبینی است که به شما کمک میکند در لحظه، بدون هیچ قضاوتی، به احساسات خود اذعان داشته باشید. برای اینکه بتوانید خودتان را در زمان هجوم احساسات منفی کنترل کنید، باید روی طرز نفس کشیدنتان تمرکز داشته باشید، هم جسم و هم احساساتتان را بپذیرید و بهجای انکار احساسات خود از آنها درس بگیرید.
احساسات منفی میتوانند در طول زمان به یک عادتِ شرطی تبدیل شوند. هرگز خودتان را به دلیل احساسات ناخوشایند سرزنش نکنید، چراکه با سرزنش کردنِ خودتان نمیتوانید به مرحلهی رشد برسید و فقط در همان اتفاق پیشآمده دَرجا خواهید زد.
سارا آقایی/مفدا لرستان
ارسال نظر